MIKADOS

Da jeg startede på handelsskolen i 1983 havde jeg ingen IT-erfaring. På Folkeskolen havde jeg en kammerat der rodede med en ZX-81. Jeg havde været hjemme hos ham, men havde aldrig kodet et program.

Jeg fandt hurtigt ud af at her var en niche hvor jeg kunne noget specielt. Jeg lavede en del programmer på maskinerne i Comal 80, som var en udvidet Basic version med elementer fra Pascal. Blandt andet et primitiv skydespil, hvor jeg legede med en tilfældighedsgenerator. En anden lille ting var en simulator af skolens tekstbehandlingssystem. Jeg glemte at slukke programmet en dag og det drillede lidt, da nogle skulle skrive tekster.

Det havde dog sine begrænsninger idet at der ikke var grafikmuligheder på de grønne terminaler. Skydespillet var bogstav som bevægede sig vandret ind fra højre mod venstre og man kunne så trykke på ESC det øjeblik man mente at man havde regnet ud hvor hurtigt bogstavet bevægende sig hen over skærmen. Missilet var et andet bogstav som bevægede sig op fra bunden af skærmen.

Meget primitivt, men vi taler om en tid hvor Commodore 64 dårligt var kommet til Danmark. Hvor ZX-Spectrum som bla. blev solgt fra Dysted Data (som iøvrigt stadig eksisterer) i Næstved heller ikke var hvermandseje.

Computeren på Næstved Handelsskole var en SPC/1 fra Dansk Data Elektronik. Operativ systemet hed MIKADOS. Det var en flerbruger udgave af det udbredte 8 bits CP/M system. Styresystemet var Mikados. Senere anskaffede handelsskolen i Næstved en Supermax maskine baseret på en variant af Unix.

Jeg husker at jeg mange år senere læste at Dansk Data Elektronik var hoppet på DOT.COM bølgen og de døde som følge deraf. Ehuset som de hed den sidste tid blev lukket ned på en lidt kedelig måde som fik et retsligt efterspil.

Jeg skylder en stor del af min nuværende karriere de inspirerende mennesker, der arbejdede på Næstved dengang. Jeg ville nok aldrig have været i IT-branchen, hvis det ikke havde været for Dem.

0