Kategoriarkiv: Ikke kategoriseret

Tilbageblik på 2023

2023 har været et anderledes år for mig på det personlige plan. Vi kom ud af pandemien, men personligt kom jeg ud af det med 20 kilo ekstra på sidebenet. En blodprøve fra 2019 viste nogle virkelige dårlige tal på en række områder. Pandemien gjorde, at der ikke blev fulgt op på det. Langsomt blev min garderobe ganske lille, så det meste af tøjet ikke passede til mig mere.

Så i oktober 2022 besluttede jeg mig for at ændre det. Jeg satte fart på mine besøg i fitnesscenteret og brugte meget tid på, hvordan min strategi skulle være. Min søn sendte mig links til den nyeste offentliggjorte forskning fra SDU, hvor han studerer. Resultatet var, at den første tid skulle bruges på kostomlægning og styrketræning.

Så frem til marts 2023 handlede det om at omlægge kost og finde et træningsprogram som jeg kunne følge indtil min krop var klar til cardio-træning.

Trafikuheldet i 2016 betød at cykling ikke længere var den metode, jeg kunne gøre anvendelse af. Rent psykologisk tænker jeg for meget for om bilisterne vil overholde ensretningen hvor den findes. Det var en ulovlig højresving, som gjorde mig 11 procent invalid. 

Valget faldt på løb, men for at undgå at min rygsøjle hvor jeg har Scheuermanns ryg skulle stoppe mig var der muskelgrupper som skulle styrkes. Min fysioterapeut gav mig et træningsprogram, men nogle af øvelserne var meget teknisk svære, så sammen med min søn har jeg fundet øvelser med lavere krav til teknik, som kunne udføres i stedet. Min krop som 57-årig er lige så fleksibel som støbejern. Det er en begrænsning, som jeg vælger at leve med og tage hensyn til under min træning. 

Da jeg var i stand til at løfte større vægte, blev det klart at det brud på håndleddet (avulsionsfraktur), som jeg fik ved trafikuheldet i 2016, ikke var vokset optimalt sammen. Problemet blev dog afhjulpet ved at jeg købte nogle håndledsstøtter (wrist wraps) hos Harald-Nyborg og nu træner jeg med højere vægt uden gener.

Min løbetræning startede i marts. En anden skavank jeg lider af, er Haglunds hæl. Tape og indlæg er et must, men der var ingen vej udenom. Beskeden 2 kilometer blev det til i starten, men det var en start. Forskellige tests i løbet af foråret fortalte mig at min maksimale distance ville være omkring 14 kilometer og der var andre udfordringer. Jeg har mistet mit løbetempo fra tidligere. Min kilometertid var omkring 8-9 minutter og hvor skulle jeg finde tiden til det? Jeg fandt dog en rutine, så jeg fik det ind i den daglige planlægning.

I juli 2023 havde jeg tabt 6 kilo. Jeg syntes at jeg sad lidt fast. Jeg regnede på det og fandt at jeg kunne løbe maksimalt 45 minutter om morgenen og hvis familien fandt sig i at spise en halv time senere, kunne jeg lave cirka en times forskellig styrke træning om aftenen. Pludselig gik det stærkt. I august havde jeg tabt 9 kilo,i oktober 16 kilo. Efter uge 42 var det blevet for mørkt til at jeg sikkert kunne løbe om morgenen. Nu brugte jeg min styrke fra løbeturene til nogle 60 minutters ture på cross-traineren eller motionscyklerne i fitnesscenteret. På den måde kunne jeg nå 18 kilos vægttab i november. Planen var nu at vægttabet skulle ske langsommere og fokus skulle være på at styrke muskelgrupper i den nederste del af ryggen, så jeg kunne gennemføre løbe sessioner af længere varighed, da det ville blive svært at smide de sidste kilo.  

Så blev jeg ramt af mycoplasma lungebetændelse. Hele hjemmet måtte pludselig forholde sig til denne sygdom. Både min kone og datter måtte kæmpe deres kamp for at overkomme lungebetændelsen, og vi mærker den dag i dag stadig til eftervirkningerne.

Jeg tabte 5 kilo mere over tre uger. Jeg er nu færdig med medicineringen. Sygdommen har kostet. Jeg er igang igen med styrketræning og lidt cardio træning på crosstrainer maskinerne, men niveauet er langt fra det niveau, jeg havde før sygdommen. Realistisk set skal vi ind i Januar før jeg er på mit gamle niveau.  Idag vejer jeg cirka 24 kilo mindre end da jeg startede. Det var ikke planen, men sket er sket, så jeg vil prøve at få det bedste ud af det.

I offentligheden går debatten meget på hvor dyrt det er at folk taber sig ved hjælp af medicin. Kunne de ikke gøre som mig?

Her må jeg sige at jeg er utrolig privilegeret. For det første har min familie støttet op om kostændringen, uanset at den måske ikke er så sund som den lød. Jeg røg i veganer-fælden og må nu spise B12 vitaminer. For lidt kød eller protein, så fanger bordet. Men min familie har støttet mig trods disse fejltrin. 

Sekundært har min arbejdsplads Cegid Talentsoft givet mig muligheden for at arbejde hjemmefra. Op til 10-12 timer om ugen har jeg i perioder måttet plukke ud af min kalender. Det er tid til cirka 45 minutters løb om morgen, aftentræning på op til 60-90 minutter alt efter om jeg både styrketræner og laver cardio-træning. Det ville ikke kunne lade sig gøre, hvis jeg skulle bruge 45 minutter på transport hver vej til og fra kontoret. Så jeg har mange privilegier i forhold til de fleste mennesker. Det er jeg klar over og meget taknemlig over. Det betyder at jeg har fuld forståelse for at ikke alle kan vælge min vej til vægttab.

Hvad byder 2024 på? Planen er at de sidste 5 kilo ryger, når der ikke længere er glat på stierne, og det er lyst nok klokken 6:30 til at jeg kan løbe. Jeg opererer med flere succeskriterier. Der er et BMI mål, et fedtprocent mål, et ratio mål (forhold mellem talje- og hoftemål), et isoleret mål for taljen samt normalt blodtryk.

Disse mål skulle gerne nås omkring maj 2024, hvorefter jeg har en aftale med lægen om at vi ses forhåbentlig en sidste gang i mange år for en bredspektret blodprøve og afsluttende samtale.

Håbet og motivationen er der. 2024 kan blive et godt år, når vi isoleret ser på forventningerne til vægttab.Jeg er allerede begyndt at lufte det retro-tøj fra 1980-2009, som jeg nu kan passe igen, idet jeg har nået en alder hvor garderoben ikke skal skiftes mere. Det er hip at tænke bæredygtigt, når det gælder ens garderobe. For en gangs skyld følger jeg tidsånden på et område.

Nu er julen overstået. Desværre bød juleaften også på et ophold på hospitalet da min søn skulle gennemgå en akut operation, men han er nu udskrevet og vi ser fremad igen. Forhåbentlig har vi brugt vores kvote i forhold til sygdom denne vinter. 

På mange måder bliver 2024 ikke et nemt år. 

Det er det første år, hvor vi kommer til at mangle en helligdag. De senere år har jeg haft et stadig større behov for hvile, så tabet af en helligdag er et afsavn. 

Maj 2024 bliver den første måned, hvor den produktlinje, som jeg har haft flest sager fra, ikke eksisterer mere, så jeg har travlt med kurser og efteruddannelse, så jeg kan tage sager fra andre produktlinjer. 

Min datter starter job i januar inden for en ny branche. 

Så udfordringer er der nok af. 2023 er stort set slut. Om jeg vil være i stand til at skrive noget om et år, vil fremtiden vise.

2021 goodbye to a dark and sad year with one bright exception

2021 was hardly started before the first disaster struck. One of my children needed medical help and in the process I got a parking fine which made a huge negative economical impact on our economy. Parking fines in Denmark is not a slap of 50 euros. No. Some years ago the parliament allowed people to complain and because the parking firms then risked losing most of the cases, the parliament allowed them to increase the fines. 106 euro it became. There has not been a week where we as family has not addressed this loss. Like many Danes I pay half my income in taxes and a train ticket to work is 8 euros each way which makes it difficult to make it a profit to work unless you cut down on unnecessary costs like good of new dates and dentist. We always look in the “Too good to go” department in the supermarkets, so we can avoid going to bed hungry.

2021 was really the year where I realized that I have made poor choices when I was young. After the gymnasium I got a position in a shop and spent the days working for 8 hours, using 2 hours in transport and the went to school one or two times per week in the evening. The result was the title Merconom but it was so much waste of my time because positions today in the field where I work requires a bachelor degree.

The problem back then was that the student counselors recommended getting a trade – not leaving your town in the countryside of Denmark and move to Copenhagen in order to attend a university. That was only something children of rich people did and I was born into a family in the middle class. Back then University was something for the city-people alone, not something for us living outside the 4 big cities.

I pay the price for that today. As many Danes aged above 50 everything is a question to be allowed to serve in our jobs until retirement. We want to avoid getting caught up in the job training mill where a case worker and an employer decide where you can work for your unemployment benefit not earning the right to vacation and other things which normally is a part of a normal paid job. It is a question of keeping your head down and let the young sales people and those with the university degrees run the show.

The parking ticket was only a start. Illness, homelessness combined illness at one of the children with brought us together living 4 people for one persons income together with a bit of aid from time to time. Late in the year a place in group home was granted for my child. Not a permanent place but it bring in more money. We had to second mortgage our house so we now owe the bank more than we bought it for more than 20 years ago. Strangely enough the rent is lower and we can sell the house for more than we borrowed from the bank but the clock is ticking. We need to move within the next 10 years and find a place in there to spent the few years left in our lives.

One of our cats was hit with severe illness. That was 2.400 euros.

There was problems with electricity and plumbing. The house we live in was built in 1968. We only later learning that the company which built the house went bankrupt and as result solutions in the house was made of poor quality. The house is old and tired. I am old and tired. We must depart so younger residents with the strength of youths and hopefully people around them with craftsmanship skills can take over. A new roof is needed within the next 10 years. That is the reason we have to leave as the Covid-19 pandemic has made such a work impossible to do due to lack of materials and manpower in the businesses which could do it.

On the top of it there was the pandemic with its lockdowns. It has not been a fun year for many people who was sent home. The schools only taught using online services and lessons were not taught as they should. One of my children left the university last year and while we had success of seeing the second of my children to become student which was the single joy we had this year. On the top of it was the first child who actually was able to celebrate it.

My oldest child was sick and as result prevented from celebrating with the other students. When I was young I did not attend the graduation party either for reason stated below so I did not consider it a loss.

Back in 1986 I had two reasons not to attend the graduation party. First of most I was working. The entire income of our family was based on working together running a gas station. Helping with providing for the family was more important for me that a day of celebration. I had passed my exam. It was reward enough in itself. It was not like the entire family would have joined in the celebration anyway. They were at work too.

But there was also another story to it. During my time in the gymnasium I was a senior member of the student council. Normally the chairman of the student council would be the valedictorian but at the time there were a conflict between the members of the student council. The student body of the school consisted of students from villages around the city I lived in and students from the town. The village fraction wanted to insult the town fraction by luring a student with working class background to do the valedictorian speech where the chairman was from the old more wealthy class if this person was from the city fraction. They targeted me. I would not disrupt the fine order in the city. There is a danish thing like the law of Jante which maintain the order in Denmark. So by staying away I foiled their plan and the order in the town was maintained.

Did I feel like I missed something out. No. Because the reward of serving ones family and preserve the order in the society was more important.

Back to the present year, I can say from the whole of my heart that I now am the proud father of two students. The pandemic during the summer was not severe so we even was allowed to host a party for the entire class. Never before and never in the future will I experience 40 people party all night in this house. It was the one bright part of the year.

Later we experience a setback just before Christmas. One of my children needed to pass an exam in order to be admitted to the University. The gymnasium was a small one where some courses were not offered in combinations with others. The exam which took place in December turned out to be a stop-exam. In Denmark we have some parts of the education where there seems to be political control of how many who can graduate based on the need of the firms in the business. In the old days audit firms sometime made the exam so difficult so there was a zero graduation rate. After all it was their future competitors they using this method prevented from being competitors. We do not know the result but it is too exciting. If the exam is not passed, 6 additional months is needed before an application to university can be sent.

Also the child was called to a job interview which went well. An invitation to a second interview was received but then it was announced that the manager who had made the first interview was fired and then of course the second interview did not went that good and the job opportunity was lost.

The prime minister used her speech to open for the possibility to invite more people to Denmark to pressure the salaries a bit down so now will a job not only be difficult to find for my child but the payment will be less.

No 2021 was a difficult year for us. Now where I write this entry I got to think about the parking fine and I became in a bad mood as result.

Anyhow. You might had seen a better version of 2021 than the one we got so I will wish you all a happy new year. We for sure could use a better year.

Happy New Year!