Månedsarkiv: oktober 2014

Dansk System Industri

I slut-firserne fik jeg de første opgaver med DSI-tekst. DSI-tekst som blev produceret af Dansk System Industri var en af de store aktører på det danske markedet – i skarp konkurrence med Dan-tekst og Wordperfect.

DSI-produktet havde en database funktion eller skulle jeg sige kartoteks funktion.

Det blev et produkt som jeg arbejdede med i en del år før at XAL og C5 kom til at tage al min tid.

Efter DSI-tekst, kom DSI-system som blev udviklet i meget tæt samarbejde med en statslig organisation. Faktisk kunne man så sent som i C5 2012 ved at kigge ned i blandt printerdriverne til konsol-versionen hvilken statslig organisation Dansk System Industri udviklede systemet sammen med.

Jeg var glad for at arbejde i DSI-system. Dog var der ikke så store frihedsgrader når vi kalder databaseudvikling som der er i XAL og C5.

Forms og database hang for meget sammen.

En meget stor installation var det kombinerede ordre- og produktionssystem, jeg programmerede til A/S Børge Andersen, som var et grafisk hus i Brøndby. Denne installation kommunikerede med Concorde C4, som var forgængeren for C5. DSI-system kunne trække data fra C4’s kartoteker.

Da Windows kom frem, blev DSI slået ud. Word, Excel og Access var simpelthen for integreret i operativ-systemet til at det danske produkt kunne hamle op med hvad vi idag kender som Microsoft Office pakken. DSI kom i en Windows version, men for sent.

Dansk System Industri eksisterer stadig på deres gamle adresse oppe i Kokkedal under navnet DSI-NEXT. De sælger blot ikke en kontorpakke mere.

Referecencer:

NAV 2015 – nu bedre support på tablets.

NAV for android kan hentes i Google play butikken - hvis man har en NAV 2015 installation at forbinde den med.

NAV for android kan hentes i Google play butikken – hvis man har en NAV 2015 installation at forbinde den med.

I NAV 2013 testede vi en del tablets. Årsagen er at et fabriksmiljø ikke altid er det bedste miljø for en PC. Der er støv og luft-fugtigheden kan også blive en faktor.

Tablets er mobile og man kan have dem tæt ved maskinerne så man kan registrere produktionen, hvilket især er vigtig hvis man kører efter just-in-time.

Men hidtil har mulighederne for at bruge NAV på mobile enheder været begrænset af at selve klienten skulle afvikles i en browser.

Da alle browsere har deres særheder, så var resultatet ikke altid lige godt. Jeg havde f.eks. bedre resultater med billige Denver tablets end dyre Apple Ipads. Nu ser det ud til at Microsoft vil adressere dette problem med deres nye NAV 2015. Man kan downloade klienter til mobile enheder både til Android, Apple og Windows mobile systemer.

Det kræver dog at man får en NAV 2015 installation. Har man en XAL eller C5 med opdateringsabonnement, så kan man opdatere til NAV 2015. Det er dog ikke en nem proces. Det er en proces, som kræver hjemmearbejde. Man kan kortlægge hele sin forretning som om at man vil skifte hele sit administrative system. Glem alt om annoncer om automatiske konverteringer. Det er hårdt arbejde. Men det er også et hårdt arbejde som kan betale sig for NAV 2015 rummer rigtige mange ting som standard.

Alle virksomheder slæber rundt på tilretninger fra Ruder konges tid. Der er absolut ingen grund til at få lavet en programmering, hvis funktionen man vil have programmeret, skulle ligge som standard et eller andet sted inde i den nye NAV. Det er desværre set at nogle kunder betaler for en given funktion som allerede er i standard-programmet. Det er derfor at man skal lave en grundig analyse af sin forretning inden at man skifter.

Jeg har siden 1986 været inde over mange IT-projekter. Jeg ved at analysen er den vigtigste del for det at programmere virker udefra set indviklet, men sker programmeringen efter en manus lavet på basis af en grundig analyse, er det den mindste del af projektet.

Jeg glæder mig til at komme til at arbejde med NAV 2015. Der er mange lovende elementer i produktet.

ST-225

Seagate ST-225 uden cover. Fra Wikipedia

Da jeg startede hos Poulsen ComputerCenter var den første harddisk jeg solgte af type Seagate ST-225. Dengang var kapaciteten på 20 Mb imponerede. Men det var også dengang af et komplet økonomi-system med data kunne fylde under 1 Mb. Igår var jeg i Fakta. En USB-nøgle på 16 Gb bliver solgt til under 100 kroner. 16 Gb er 16.384 Mb.

Der er sket meget.

ST-225 forblev vores primære solgte harddisk i en del år, suppleret med ST-232 som anvendte en Teknologi kaldet Run Length Limited. Dvs. at man kunne pakke sporene i pladen tættere.

Senere fik vi modeller hvor harddisken så at sige parkerede læsehovedet og man skulle slå maskinen forsigtig på en ganske bestemt måde med en gummihammer under opstart hvis læsehovedet havde sat sig fast i låsepositionen.

ST-225 var en såkaldt halvhøjde harddisk. Dvs. at den var lige så høj som en moderne CD-enhed eller DVD-enhed. De havde også en model som hed ST-4096 på dengang imponerende 80 Mb. Her skulle man blot huske at MS-DOS 2.11 havde en øvre grænse på 32 Mb i en partition. Dvs. at harddisken skulle dele op i flere drev-bogstaver.

Grænsen på de 32 Mb blev først ophævet i DOS 3.31.