ST-225

Seagate ST-225 uden cover. Fra Wikipedia

Da jeg startede hos Poulsen ComputerCenter var den første harddisk jeg solgte af type Seagate ST-225. Dengang var kapaciteten på 20 Mb imponerede. Men det var også dengang af et komplet økonomi-system med data kunne fylde under 1 Mb. Igår var jeg i Fakta. En USB-nøgle på 16 Gb bliver solgt til under 100 kroner. 16 Gb er 16.384 Mb.

Der er sket meget.

ST-225 forblev vores primære solgte harddisk i en del år, suppleret med ST-232 som anvendte en Teknologi kaldet Run Length Limited. Dvs. at man kunne pakke sporene i pladen tættere.

Senere fik vi modeller hvor harddisken så at sige parkerede læsehovedet og man skulle slå maskinen forsigtig på en ganske bestemt måde med en gummihammer under opstart hvis læsehovedet havde sat sig fast i låsepositionen.

ST-225 var en såkaldt halvhøjde harddisk. Dvs. at den var lige så høj som en moderne CD-enhed eller DVD-enhed. De havde også en model som hed ST-4096 på dengang imponerende 80 Mb. Her skulle man blot huske at MS-DOS 2.11 havde en øvre grænse på 32 Mb i en partition. Dvs. at harddisken skulle dele op i flere drev-bogstaver.

Grænsen på de 32 Mb blev først ophævet i DOS 3.31.