En ældre model

Osborne bærbar

Osborne bærbar

På Formula’s lager fandt vi en gammel Osborne 1. Det var en af de første bærbare Computere. Jvf. Wikipedia kom den på markedet i 1983. Med en vægt på lige over 10 kg. var det kun Arnold som betragtede den som en bærbar man kunne gå rundt med dagen lang fra det ene møde til det andet.

Osborne bærbar. Bemærk den lille 5" skærm.

Osborne bærbar. Bemærk den lille 5″ skærm.

Den pågældende model havde to diskettedrev og en 5″ skærm. Det er faktisk mindre end min mindste tablet som har en 7″ skærm. De to diskettedrev var beregnet til programmer, der kørte under 8-bits systemet CP/M, der var en slags forgænger til MS-DOS.

For det ikke skulle være løgn kunne man købe en matrixprinter til at klemme på bunden for at hylde det bærbare koncept. Hvor meget computeren så kom til at veje tør jeg slet ikke gætte på.

Formula Micro eksisterede indtil de tidlige 90'ere.

Formula Micro eksisterede indtil de tidlige 90’ere.

Formula Micro som var en del af Formula koncernen før Computer divisionen blev solgt fra til et Hollandsk selskab, solgte denne computer og det er nok derved at den havnede på Formula’s lager.

Formula Micro lukkede i de tidlige 90’ere. Jeg mindes at have vundet over dem i forbindelse med et udbud til en virksomhed i Brøndby.

Idag eksisterer der to selvstændige virksomheder som blev købt fri af boet, der stadig har Formula navnet i sag.

Det ene er Formula Micro Bornholm og det andet er Formula på Færøerne.

Jeg stødte på en anden Osborne Computer lig denne i forbindelse med en konverteringsopgave jeg havde på et HERA-system. HERA-SOFT som dengang lå ned til Roskilde Fjord havde mange gamle Computere stående, så når man skulle konvertere data fra det ene CP/M system til det andet eller fra CP/M til MS-DOS, så lagde man vejen forbi Helmut Rasmussen.

Man kan stadig se hvem der producerede den

Man kan stadig se hvem der producerede den

Adam Osborne, som grundlagde firmaet døde i 2003. Inden da var Osborne Computer Corporation gået ned. Osborne havde en fortid som forfatter og jeg regner med at det var det han brugte sine sidste år på.