Månedsarkiv: december 2014

C4 Detail system

Concorde C4 havde også et detail-modul. Dvs. at man monterede en kasse-skuffe på en PC og man havde et kasseapparat. Hos GUF-kæden som var min første større kunde var løsningen dog suppleret med en stregkodepistol, som var monteret på ledningen mellem tastatur og PC. Virkede stregkoden ikke, hvad der kunne ske, når mange stregkoder dengang var lavet på en matrix-printer, så kunne ekspedienten taste nummeret ind.

Sammen med Henrik Havris, der dengang havde en ledende stilling hos GUF musik, satte vi detail-løsninger op i deres dengang 6 butikker. Jeg husker særligt etableringen i deres butik i Brønshøj, der lå i en gammel slidt etage-ejendom. Jeg var ikke glad for det gamle el-anlæg og de slidte lokaler. Hvad jeg ikke vidste på det tidspunkt var at jeg kom til at bo i ejendommen blot 5 år senere. Sådan er verdenen så lille.

Jeg husker også julen 1991 hvor jeg arbejdede til klokken 23 med import af data på grund af et noget ustabil Novell Peer-to-peer netværk. Nogle produkter har ikke en eksistensberettigelse og Novells Peer-to-peer løsning var en af dem. Heldigvis kom GUF over på en rigtig Novell løsning og vi må huske på at dette skete nogle år før Windows Server kom på markedet så Novell var løsningen mere end en løsningsoption.

Jeg havde nogle supportopgaver for GUF kæden under min tid hos Inpact Data.

Jeg fik også andre kunder til C4 Detail-løsninger og ydede support til løsninger andre konsulenthuse havde sat op. Den sidste opgave var tilbage i 1996. Idag er der andre løsninger på markedet. Bording Data har f.eks. deres Viking-system. Tilbage i 90’erne var der ikke tilbud om Dankortsintegration i detail-løsningerne. Der er heldigvis sket meget siden.

Med hensyn til GUF, så var det med sorg at jeg for nogle år siden konstaterede at kæden døde. I dag streamer de unge deres musik via lovlige løsninger. Der er ikke brug for fysiske medier. Jeg har stadig en 70 liters kasse stående med alle de musik CD’ere som vi har købt. Der står også en pladesamling et sted. Vi afspiller dog musikken via vores computere idet vi har rippet de mangle medier for nogle år siden. En dag hvor vi får en stabil web-tjeneste ude på landet i Ølstykke hvor jeg bor, kan det være at jeg sletter alle disse filer, sælger medierne til en antik-forretning og forlader mig på streaming. Det er dog ikke sket endnu.

Referencer:
Guf lukker (BT)

Wordperfect

Jeg var den store fan af DSI-system i DOS-tiden. Der var dog en periode hvor jeg ofte skrev med forretningsforbindelser der sendte jeg dokumenter i Wordperfect. Senere ydede jeg support til skrivestuen hos Revisionsfirmaet S.A. Christensen og W. Kjærulff. De havde midt i 90’erne et lille lokalnet med en Novell server og 3 arbejdsstationer med Wordperfect 5.1 og senere Wordperfect 6.0.

Shift + “F7”. Så var man inde i print-menuen.

Det som kunne være lidt trættende var Wordperfect’s koder som stod hist, pist og allevegne. I de tidligste versioner af Microsoft Word under Windows 3.1 kunne man i hjælpefunktionen via et par tastetryk fremkalde en lille grøn Wordperfect djævel som havde tonsvis af koder med sig. Det var en slags ond hilsen til DOS-verdenens begrænsninger i forhold til “What you see is what you get” som Windows har givet brugerne.

Jeg har i et tidligere indlæg beskrevet hvordan jeg hos en anden kunde skrev en printerdriver til en telex-puncher i netop Wordperfect. Man skulle stå tidlig op for at skrive en printerdriver til en laserprinter, som ville noget. Man kunne komme langt, men selvfølgelig var der slet ikke de muligheder for at blande grafik og tekst sammen, som vi kender det idag.

Wordperfect havde sin tid. Ganske som med DSI-system så mistede det sin dominans på markedet da Windows bølgen kom.

Et godt program, som i princippet ikke havde behov for at blive udviklet til version 6. Version 5.1 var fantastisk og stabilt.

Novell netværk

De første lokalnet jeg satte op anvendte Novell som operativ system. Idag har vi næsten i alle hjem de gængse dropstik. Tilbage i firserne var det lidt af en videnskab at sætte netværk op. Man anvendte nemlig coax-kabler og ve den som anvendte det kabel med en anden modstand end lige præcis det antal ohm, som resten af netværksinstallationen forventede. Vi arbejdede oftest med 50 ohm.

De to anvendte strukturer var Token-ring og Ethernet. Når man taler Ethernet idag så er det ikke længere de følsomme forbindelser med BNC stik. Kort sagt så var netværk den ofte en lang streng igennem huset hvor der i hver ende sat en et BNC stik med en terminator og så hang arbejdsstationer på denne snor som perler i en kæde. Skete der et brud f.eks. fordi rengøringskonen havde skubbet til et kabel, så var nettet nede.

Novell havde en dedikeret server bortset fra den Novell peer-to-peer udgave der ved en fejl slap ud på markedet. Serveren sørgede for at styre brugernes ressourceforbrug på en ganske fornuftig måde.

I 90’erne stødte jeg på Novell installationer der havde kørt år uden behov for genstart. Vi taler selvfølgelig også om en tid før at man skulle patche stort set en gang om ugen på grund af trusler i form af virus og hackerangreb. Der var tale om lukkede netværk hvor folk ikke kunne angribe udefra via Internettet, som heller ikke var udbredt.

Novell havde netværksmarkedet i deres hule hånd. De havde Active Directory før Windows tænkte på det. Hvad de præcis gjorde for at smide det hele på gulvet ved jeg ikke, men idag har Microsoft dette server-markedet.

For et års tid siden fandt jeg en af de kendetegnede røde kasser under en oprydning. Der var nogle andre ting i kassen. Kassen var det sidste jeg så til Novell produkter.

Referencer: