Kategoriarkiv: NAV

Excel og SQL-forbindelser til NAV eller C5

Har man en C5 eller en NAV, der kører på en SQL database, så kan man fra en office-pakke lave et dataopslag direkte til et givent kartotek (table) inde NAV eller C5.

Jeg har lavet denne Youtube video, som viser hvordan man gør.

Man skal holde sig for øje at den slags forbindelser forårsager en afvikling af en Query ned i det kartotek man ønsker data fra. Spørger man således på lagerposteringer og er der mange af dem, så kommer opslaget til at trække alvorligt på SQL-databasen og indhentning af data vil tage lang tid.

Man skal også holde sig for øje at NAV og C5 har forskellig datastruktur inde i SQL. NAV laver en kopi af en table pr. regnskab. Dvs. “Item Ledger Entry” (lagerposteringer) er der 3 gange, hvis man har 3 regnskaber.

C5 derimod har et felt i alle kartoteker som hedder “Dataset”. Indholdet af dette felt er forkortelsen for regnskabet. Standard-regnskabet hedder DAT. Demo-regnskabet DMO. Hvis man har købt koder kan der være mange forkortelser. Derfor skal man filtrere på “DataSet”, hvis man arbejder med C5 opslag i Excel.

Konvertering af C5 til NAV

Jeg har produceret en lille video som viser hvordan man nemt kan konvertere et kartotek – i dette tilfælde kartoteket betalingsbetingelser fra Microsoft Dynamics C5 til NAV 2013.

Jeg har anvendt Microsoft Excel og den rapidstart teknologi som følger med NAV 2013. Selvfølgelig kommer jeg let over datamanipulation i selve NAV fordi jeg manipulerer data i C5, hvor jeg er autoriseret programmør.

NAV 2015 – nu bedre support på tablets.

NAV for android kan hentes i Google play butikken - hvis man har en NAV 2015 installation at forbinde den med.

NAV for android kan hentes i Google play butikken – hvis man har en NAV 2015 installation at forbinde den med.

I NAV 2013 testede vi en del tablets. Årsagen er at et fabriksmiljø ikke altid er det bedste miljø for en PC. Der er støv og luft-fugtigheden kan også blive en faktor.

Tablets er mobile og man kan have dem tæt ved maskinerne så man kan registrere produktionen, hvilket især er vigtig hvis man kører efter just-in-time.

Men hidtil har mulighederne for at bruge NAV på mobile enheder været begrænset af at selve klienten skulle afvikles i en browser.

Da alle browsere har deres særheder, så var resultatet ikke altid lige godt. Jeg havde f.eks. bedre resultater med billige Denver tablets end dyre Apple Ipads. Nu ser det ud til at Microsoft vil adressere dette problem med deres nye NAV 2015. Man kan downloade klienter til mobile enheder både til Android, Apple og Windows mobile systemer.

Det kræver dog at man får en NAV 2015 installation. Har man en XAL eller C5 med opdateringsabonnement, så kan man opdatere til NAV 2015. Det er dog ikke en nem proces. Det er en proces, som kræver hjemmearbejde. Man kan kortlægge hele sin forretning som om at man vil skifte hele sit administrative system. Glem alt om annoncer om automatiske konverteringer. Det er hårdt arbejde. Men det er også et hårdt arbejde som kan betale sig for NAV 2015 rummer rigtige mange ting som standard.

Alle virksomheder slæber rundt på tilretninger fra Ruder konges tid. Der er absolut ingen grund til at få lavet en programmering, hvis funktionen man vil have programmeret, skulle ligge som standard et eller andet sted inde i den nye NAV. Det er desværre set at nogle kunder betaler for en given funktion som allerede er i standard-programmet. Det er derfor at man skal lave en grundig analyse af sin forretning inden at man skifter.

Jeg har siden 1986 været inde over mange IT-projekter. Jeg ved at analysen er den vigtigste del for det at programmere virker udefra set indviklet, men sker programmeringen efter en manus lavet på basis af en grundig analyse, er det den mindste del af projektet.

Jeg glæder mig til at komme til at arbejde med NAV 2015. Der er mange lovende elementer i produktet.