Kategoriarkiv: XAL

Et besøg hos Thansen udløste gamle minder

Idag lagde jeg vejen omkring Thansens nyåbnede forretning i Ølstykke fordi jeg blandt andet skulle have en ekstra sikkerhedsvest.

Jeg bruger altid sikkerhedsvest når jeg cykler fordi klokken 6:30 ofte byder på nat-kørsel og det samme gør sig iøvrigt gældende når jeg kører hjem hvor jeg ofte først er fremme omkring klokken 19.

I Thansen havde de idag et IT-problem. Kun de kunder som havde bestilt på nettet blev betjent. Thansen har flere numre-serier. Kontant nummer serien startede åbentbart ved 1 og jeg trak nummer 17 cirka klokken 11:22. Tiden gik og skærmen viste slet ikke min nummer-serie. Folk var frusteret. Jeg fik forklaringen fra en af de hårdt arbejdende medarbejdere at system tog dem som havde bestilt vare først.

Hvad gør en IT-mand som undertegnede så? Han bestiller varerne på nettet i butikken, når det efter 40 minutter ikke går som det forventes. Jeg brugte min telefon. Som min søn sikkert ville udtale sig nedtalende så bestilte jeg i telefonens browser istedet for en app. Men jeg er over 50. Jeg kan ikke have Apps for alle de butikker, jeg handler i. Det må række med dem hvor jeg får en form for medlemsrabat.

Jeg fik et ordrenummer og skyndte mig hen til standeren og trykkede mit mobil nummer ind. Nu fik jeg nummer 61. Jeg tænkte at jeg havde været lige hurtig nok da jeg over ved kassen kunne se et DOS-billede på skærmen. Jeg konkluderede at den eksport som måtte være mellem programmet på kassen, nummer-systemet og programmet til web-butikken lige skulle have lov til at udveksle deres data. Efter 1 minut prøvede jeg igen og endelig fik jeg det forjættede nummer i 500 serien som var nummer-serien for “Click & Collect” kunderne.

Der gik derefter ikke lang tid før at jeg kunne se mit nummer på skærmen og næsten præcis en time senere kunne jeg få mine varer og begive mig hjemad. Forinden havde jeg en kort samtale med en anden kunde og selvom jeg først ikke genkendte programmet på skærmen så viste det sig at være Microsoft Business Solution XAL (Concorde XAL) som kørte der.

Microsoft stoppede supporten af XAL i 2009. Siden den dag har det påhvilet kunderne selv at holde deres program ved lige. I Formula forsøgte vi at forlade XAL i 2012. Idag ærgrer jeg mig over at vi forlod dette program for hverken C5 eller NAV viste sig at bringe lykke eller forbedring til virksomhedens forretning. Jeg vil faktisk hævde at de to andre programmer gjorde livet sværere for ledelsen at overskue hvordan driftten gik idet vi over årene havde udviklet en række forekast og budget moduler som fortalte os lige præcis hvor meget vi tjene ned til sidste 5 øre.

Men var det så XAL’s fejl at købet af sølle 4 varer i dag tog en time? Nej. XAL var kun bygget med en ordrenummer serie. Standeren som man trykker på i butikken er ikke i online forbindelse med XAL udover en form for import / eksport rutine.

Jeg er ikke klar over om personalet om morgenen ikke havde indstillet dette program korrekt eller der var en decideret fejl i programmet, men ihvertfald burde systemet tillade at en kasse blev reserveret til kontant-kunder, men de andre kasser blev forbeholdt kunder som havde bestilt deres varer på nettet.

Idag beskæftiger jeg mig med noget helt andet end XAL, men det ændrer ikke på min opfattelse af at Microsoft begik en fejltagelse ved at lade programmet udgå næsten 20 år før man med rimelighed kunne hævde at programmet havde udtjent sin levetid. Jeg har tidligere på denne blog vist hvordan man kan lave en URL inde i XAL som kan kaldes fra programmet.

Jeg har også i min tid skrevet kode som kunne konstruere en XML-fil (OIOXML) som kunne fortolkes som elektronisk faktura.

Det giver mening at Thansen stadig anvender XAL med de begrænsninger alle programmer et eller andet sted har. Det eneste jeg kan bekymre mig over, hvis jeg stod i den IT-ansvarliges sko, måtte være om lagermodulet var blevet for omskrevet for heri lå den virkelige fare ved XAL.

I dag supporterer jeg PXS-serien hos Talentsoft (Produktserien, som tidligere hed PeopleXS). I dette produkt har vi en række special-moduler for bestemte kunder. Det giver altid en udfordring når der kommer nye versioner. TS-serien (De originale Talentsoft produkter) har ingen af den slags tilretninger. Her findes kun funktionalitet som alle kunder kan vælge til. Udfordringen ligger så når man møder en kunde som har et behov så specielt at kun en special-udvikling vil løse problemet. Her er TS-serien så ude af billedet indtil at der er flere kunder som vil have det samme og programmeringen laves medmindre at kunden re-vurderer om der virkelig er brug for den helt unikke funktionalitet. I 99 procent af tilfældet vil den sidste procents kode være for dyr og det vil i virkeligheden være bedre for kunden at løse opgaven på en anden måde og “nøjes” med standard-funktionaliteten.

Jeg håber Thansen det bedste med deres XAL-løsning, som jeg på ingen måde finder forældet, men jeg vil aldrig mere gå ind i deres butik og forvente at købe kontant. Så hellere “Click & Collect”. Man skal lære af sine fejl og kan man lave ordren i butikken, er likviditetstabet på grund af at have penge ude og svømme før man kan hente varerne, til at overse.

Omvendt momspligt i XAL

D. 1. juli 2014 har Danmark indført omvendt momspligt på en række nye produkter. Reglerne gælder ikke privates køb. Det er kun erhvervskøb.

Det gælder erhvervsmæssig handel med:

    • Mobiltelefoner af enhver art, herunder smartphones m.v. Det gælder også ved salg af mobiltelefoner med tilhørende abonnement
    • Tablets, herunder Android-tablets, Ipad og Windows-tablets.
    • Spillekonsoller
    • Chips og microprocessorer (integrerede kredsløbsanordninger i den tilstand, som de er i, inden de integreres i slutbrugerprodukter), herunder CPU-enheder, GPU-enheder og RAM-enheder
    • Bærbare computere, herunder notebooks

Bemærk at det er uklart hvorvidt en stationær computer er omfattet, mens løs RAM til den stationære er omfattet!!

Regel-ændringen skulle være sket for at ramme nogle få kriminelle som lader deres importselskab gå konkurs efter at have solgt alle varerne. Skyldig moms og eventuelle andre afgifter som staten skulle have haft er ofte gået tabt fordi disse beløb er gået til alt for høje lønninger og advokatudgifter. Men handel med IT-tilbehør er ofte også en risikabel forretning, da der hele tiden kommer nye teknologier frem. Det er derfor meget let at få underskud.

Faktum er at det har man ønsket at stoppe politisk. Derfor skal alle andre virksomheder i Danmark nu være rigtig påpasselig med at indkøbe ovennævnte produkter. En fejlbogføring som resultatet af at man overser at fakturaen er uden moms kan blive fatalt. Bemærk at der er krav om at det på fakturaen står ret tydeligt om fakturaen er uden moms, men da mange virksomheder modtager fakturaer i OIOUBL eller OB-10 format, kan det let overses at der står et eller andet i notat-linjerne. Led efter en tekst som lyder i retning af Omvendt betalingspligt, køber afregner momsen

Offentlige bogholdere kan slippe for at holde øje, da man har lavet loven så offentlige institutioner er fritaget for dette besvær.

I praksis hvad betyder det så?

normal_moms

Kontering ved normal køb med normal moms.

Jo, lad os tage udgangspunkt i indkøbet af en ny mobil til 1.000 kroner. Hidtid ville man have fået en faktura på 1.250 kroner. Så har man posteret 250 kroner på indgående moms. Jeg forklarer i et billed her til højre.

Loven giver mulighed for at man kan blande varer med normal moms og omvendt momspligt på samme faktura. Det kan være at man bestiller en blækpatron på samme ordre. LAD VÆRE MED DETTE. Forlang to fakturaer! Der kommer en momsafstemning bagefter. Hvis man gerne vil undgå at bruge mere tid på den end sin forretning, så hold fakturaer med vareindkøb der har forskellige momstyper adskilte.

omvendt_moms

Kontering af indkøb når vi taler om varer med omvendt momspligt.

Fremadrettet får man en faktura på 1.000 kroner. Her skal man lave en postering som om man havde gang i en sag med EU-moms. Se her til højre.

Også for sælger er det vigtigt at lave noget kontrol. Først og fremmest skal sælger sikre sig at køber er moms-registreret. Når vi taler om elektronisk fakturering har det længe været et krav at kende kundens momsnummer, da VANS leverandørerne ellers vil returnere fakturaen når man prøver at sende den.

Bemærk at man ved momsafstemningen skal indberette saldoen på modkontoen som salgsmoms. Min tal-magiker snakker om rubrik C på momsangivelsen. På den måde bliver det neutralt for en. Man kan ikke længere trække indgående moms fra. Til gengæld skal man så ikke lægge købsmomsen ud. Om det er en fordel, skal jeg ikke kunne sige, men sådan er loven.

Hvordan sætter jeg det op i XAL?

XAL's momskartotek. Foreslået opsætning til omvendt momspligt.

XAL’s momskartotek. Foreslået opsætning til omvendt momspligt.

I momsbilledet opretter man en ny kode. Det kan være at man har handlet med metalskrot eller kvoter. Så har man sikkert allerede denne kode og kan benytte den eller en kopi af den til dette formål.

Udover tekst skal man sætte et hak i feltet importmoms, selvom det ikke har noget med import at gøre. Ved dette hak har man fortalt systemet af den pågældende moms ikke skal betales til leverandøren. Så skal man angive både momskonto i finanssystemet samt modkonto til denne.

Sidst og ikke mindst skal procenten sættes i bunden. Angiv blank dato eller 1-1-1980 i feltet der angiver hvornår at momssatsen skal gælde fra.

Jeg vil anbefale at man såfremt det er muligt har to kreditor-konti oprettet for samme leverandør for at gøre momsafstemningen endnu mere simpel og nem.

Kilde:
D.A.13.2.2.8 Mobiltelefoner, kredsløbsanordninger, pc’er mv. ML § 46, stk. 1, nr. 8-10 (Skat.DK)